pijl
Je bent nu hier: Home / Coaching

Wat is coaching

Volgens de Dikke van Dale gaat het bij coachen om het adviseren en begeleiden van bijvoorbeeld sporters of het persoonlijke begeleiden van medewerkers om die beter te laten functioneren. Maar wat is coaching nou eigenlijk precies. Coaching is het leren leren van de ander, waarbij nieuwe perspectieven en inzichten aan het licht komen waarmee stappen gezet kunnen worden naar de doelen die iemand wil bereiken.

Een hele mond vol. Ik zal het je uitleggen. Als coach gaat het mij erom om jou te stimuleren en te ondersteunen in jouw leer-, groei- en veranderprocessen. De focus is dus jouw ontwikkeling, belangrijk en cruciaal hierbij is jouw eigen bewustwording en verantwoordelijkheid. In deze begeleiding ondersteun ik jou en ben ik jouw sparring partner. Ik stel vragen en ik houd je een spiegel voor. We gaan op zoek naar de wijze waarop bepaalde dingen in stand worden gehouden en hoe je dit mechanisme hebt gecreëerd.

Wat is positieve gezondheid?

In de intake maak ik gebruik van het model van het instituut voor positieve gezondheid. Bij positieve  gezondheid gaat het niet zo zeer om wat je mankeert. Het gaat hier meer om hoe jij het leven waardeert, wat je van het leven vindt en wat je zou willen aanpassen. Natuurlijk is het model in de intake maar een middel, het grote doel is het realiseren van jouw doelen. Het helpt wel om een goed beeld te krijgen hoe jij jouw leven ziet.

Het model werkt met zes pijlers, te weten:

- Lichaamsfuncties (gezond en fit)
- Mentaal welbevinden (vrolijk)
- Zingeving ( vertrouwen in toekomst)
- Kwaliteit van leven (genieten van leven)
- Meedoen (goed contact met anderen)
- Dagelijks functioneren (goed voor jezelf zorgen)

Shiatsu in de praktijk Positieve gezondheid René van Anen

Waarmee gaan we aan de slag?

We gaan aan de slag met jouw persoonlijke doelen.  Wat drijft jou, waar loop je zoal tegenaan en wat zijn jouw grenzen. Als we dat helder hebben gaan we kijken hoe jij die doelen kan realiseren. Welk bewustzijn jij nodig heb om te kunnen groeien. Hoe zit het met je zelfvertrouwen? Kortom je gaat leren over jezelf, zodat je kunt ontwikkelen om je doelen te realiseren. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat er een actieplan gemaakt wordt waarin jij bepaalt welke stappen er gezet moeten worden.

Ieder traject is natuurlijk uniek, in  de praktijk kom ik wel vaak dezelfde thema’s tegen.

  • Communicatie, omgaan met conflicten, communicatie met de ander;
  • Persoonlijke effectiviteit, prioriteiten en structuur aanbrengen;
  • Zelfvertrouwen en assertiviteit vergroten;
  • Burn-out voorkomen en herstel ervan.

 

Hoe gaan we hiermee aan de slag?

De meest voorkomende manier om aan de slag te gaan is het één op één gesprek

Een aanvulling op het fysieke ontmoeten van elkaar is E-coaching. We zoeken hier naar een modus waarbij je per mail en per webcam kan reageren. Het mag duidelijk zijn dat dit een effectieve manier kan zijn. Daarnaast kan je sneller tot de kern van het probleem komen omdat je sneller kunt reageren. Er bestaat ook de mogelijkheid om te werken binnen een gelijkgestemde groep mensen waarbij de interactie tussen anderen en jou enorm is.

 

Hierdoor leer jij nog sneller omdat je ook ziet welke processen anderen doorlopen.

Wandelcoaching is wat het woord zegt. Even een uurtje er tussenuit, naar buiten en je gedachten verwoorden op een andere manier. Ik merk dat dit vrij goed werkt bij mensen die het in eerste instantie moeilijk vinden om uiting te geven aan hun gevoelens.

Grow Model

 

 

Maak nu een afspraak

Via deze handige online kalender maak je gemakkelijk je eigen afspraak op je favoriete tijdstip. Na het invoeren van je gegevens krijgt je per e-mail direct een bevestiging. 

Afspraak maken